26/10/2022

Co i gdzie zjeść w Gruzji – polecane resturacje 2024

Zapraszam do zapoznania się z listą "Polecane restauracje w Gruzji". Podczas urlopu najwięcej czasu zajmują zwykle poszukiwania "polecanych i niedrogich" restauracji oraz zastanawianie się, którą z egzotycznie brzmiących potraw wybrać. Oczywiście chaczapuri i chinkali na dobre wpisały się w polski słownik, ale to tylko preludium do fascynującego świata gruzińskich kulinariów. Na przykład, czy słyszeli Państwo o "szkmeruli"? Z pomocą przychodzą bohaterowie - Marcin i Piotr z projektu Leć Coś Zjeść , którzy byli gośćmi naszej wypożyczalni samochodów i zgodzili się podzielić z Nami swoimi spostrzeżeniami z perspektywy ekspertów kulinarnych. (Więcej o Marcinie i Piotrze znajdziecie na dole strony, zachęcam również do śledzenia ich PYSZNYCH social mediów).
To i wszystkie kolejne zdjęcia będą autorstwa projektu Leć Coś Zjeść!

KUTAISI

  1. El Depo (click)  Najlepsze chinkali (z mięsem i ziołami) jakie jedliśmy w Gruzji. Doskonałe cienkie, elastyczne ciasto, świetnie doprawiony farsz.Miejsce pełne Gruzinów, którzy wpadli na obiad. 
Martyna: Ze swojej strony dodam, że największym atutem tego miejsca jest tradycja działania 24/7, co wielokrotnie ratowało turystów lądujących w Kutaisi po północy. Jest to świetny wybór na pierwszą randkę z kuchnią gruzińską.
2. Toma's Wine Cellar - (click)  Restauracja w domu, kawałek od turystycznego centrum. Miejsce prowadzone przez rodzinę, w którym mama gotuje, a synowie dbają o gości. Można tutaj zjeść tylko kolację degustacyjną i popić domowym winem i czaczą, i podczas oprowadzania po restauracji usłyszeć historię rodziny, obejrzeć narzędzia używane przez poprzednie pokolenia do produkcji wina. Jedzenie jest przepyszne (jest też opcja wegetariańska), można spróbować regionalnych dań innych niż w każdej gruzińskiej turystycznej restauracji. Tutaj lepiej być baaardzo głodnym. 
Martyna: Proszę Państwa! Poza tym równie ważne, jest to, że Toma to jeden z moich najlepszych przyjaciół w Gruzji. Mój mąż był jego świadkiem na ślubie. Od 2013 roku obserwowałam to miejsce, jak ze zwykłego schowka przemienia się w najlepsze kulinarne doświadczenie Kutaisi. Toma jest też jednym z bohaterów mojej książki o życiu w Gruzji (można ją kupić tutaj). 

MESTIA

  1. Cafe Laila  Najbardziej popularna restauracja w miasteczku (i słusznie), 3 krotnie nas nie zawiodła. Szczególnie polecamy placek kubdari z mięsem, przepyszną sałatkę ze smażonego bakłażana i zupę charczo.  Martyna: Warto zaznaczyć, że wieczorami restauracja oferuje muzykę na żywo, a często rownież tańce gruzińskie, więc warto zarezerwować stolik wcześniej.
2. Erti Kava - przepyszna kawa specialty, o którą ogólnie trudno w Gruzji :) Jest też w Batumi i w Tbilisi (sprawdziliśmy wszystkie i możemy z czystym sumieniem polecić). To bardzo fajne miejsce z super obsługą nie tylko na kawę, ale też na bardzo smaczne i pożywne śniadania.  
Martyna: Poza tymi dwoma restauracjami mam jeszcze sugestię, żeby wybrać się do Sunseti na prawdopodobnie najlepszą wersje Shkmeruli, czyli kurczaka w sosie mleczno-czosnkowym w Gruzji. Kolejna wskazówka: Nie dajcie się złapać na kolacje u lokalnych gospodyń. Czeka was cienki kapuśniak, smażony makaron i placek, a cenowo wcale nie będzie dużej różnicy. Górskie gospodynie mają we krwi oszczędność, gospodarność, a trudna ekonomicznie młodość odbiła piętno na ich kuchni. Jednym z dań, które warto poszukać w lokalnych restauracjach jest Taszmidżabi, czyli ziemniaczane pure z serem... ciągnące się, ciepłe, wspaniałe. Można po nim od razu iść spać! 

BATUMI

1. Ardagani Cafe Restaurant - Będąc w sąsiedztwie można się kierować za zapachem grillowanego mięsa (w knajpie znajduje się grill).  Miejsce pełne Gruzinów i w konsekwencji wieczorami trudno o wolny stolik. My spróbowaliśmy tam chinkali z mięsem i sałatkę, wszystko przepyszne. Żałujemy, że nasz pobyt w Batumi był tak krótki, bo na pewno tutaj byśmy wrócili.

2. Bu & Khari winebar - Następnym miejscem, które odwiedzić muszą wszyscy miłośnicy win(!) Klimatyczne, przepiękne vintage'owe wnętrze, naturalne wina (w tym oczywiście gruzińskie wina bursztynowe). Jedzenie tutaj to zupełnie inny level kuchni. To nowoczesne, niesamowicie dopracowane dania bazujące na sezonowych regionalnych składnikach, które nie są tylko przegryzką do wina.
Martyna: Zapraszam do mojego wpisu o tym, jak spędzić idealny dzień w Batumi - CLICK . Polecam również wycieczki jednodniowe w Batumi (click). 

TELAVI

1. Doli Restaurant w hotelu Communal Hotel Telavi

Polecamy zarówno hotel (mały, butikowy, przepięknie urządzony, z niewielkim basenem), jak i restaurację. Tutaj pysznie jest już od rana, bo śniadania są rewelacyjne. Lokalne sery, cieplutkie chaczapuri i mnóstwo warzyw. Od otwarcia restauracji w całym hotelu pachnie świeżym pieczywem, bo odpalany jest tradycyjny gruziński piec i wypiekane podpłomyki, które później podają tutaj z olejem (ten musicie kupić na targu!) i adżiką. Koniecznie do spróbowania: kofty z pieczonym pomidorem i obłędnym sezamowo-słonecznikowym sosem, dolmy („gołąbki” z jagnięciny zawijane w liście winogron)

2. Martyna: Na wstępie chciałabym powiedzieć, że Telavi to najsmaczniejsze miejsce w Gruzji. Wiecie dlaczego? Dlatego, że region Kachetia to region tradycyjnie najbardziej DOSTATNI. Mówi się, że „w Dolinie Alazani” zawsze były i będą pieniądze” i ja się z tym zdaniem zgadzam. Podczas, gdy w biednej Raczy rozwijały się potrawki z fasoli Kachetia stoi mięsem wołowym i wieprzowym. To wiele mówi o charakterze regionu.
Kolejna restauracja, którą polecam to ta w hotelu Boutique Hotel Kviria, gdzie zjadłam najlepszego smażonego karpia (uwielbiam!) oraz szereg innych tradycyjnych dla regionu potraw. Równie ważne jest to, że restauracja serwuje szaszłyki z droższych części mięsa, co ma odzwierciedlenie w smaku. Ponadto polecam hotel również jako miejsce noclegowe!

TBILISI

1. Zodiaqo

Najlepsze chinkali z mięsem w Tbilisi  (te z grzybami można odpuścić :)) i pyszny, kebab z sosem pomidorowym i tradycyjna gruzińska sałatka. Menu jest oczywiście w 100% tradycyjnie gruzińskie.

2. Salobie Bia

Nasza ulubiona restauracja w Tbilisi. Mieści sie w piwnicy Rustaveli Theatre. Menu jest krótkie i składa się z prostych tradycyjnych gruzińskich dań. Tutejsza zupa z królika: gęsta, orzechowo-pomidorowa z kawałkami mięsa podana z pysznym, ciepłym i chrupiącym chlebkiem puri to wg nas nr 1. Kolejne danie, które musi się znaleźć na stole to  sałatka z pomidorów i kiszonych pączków czarnego bzu. Próbowaliśmy też buraków marynowanych w kwaśnym sosie tkemali, pysznego lobio (gęsty gulasz z fasoli podany z kiszonymi i piklowanymi warzywami) i shkmeruli (kurczak gotowany w mleku z czosnkiem). Do tego bardzo dobre, naturalne gruzińskie wina, a wszystko w prostym artystycznym wnętrzu.
Martyna: Uwaga! Istnieje o wiele bardziej brutalna restauracja o tej samej nazwie w Mcchecie. Warto zapisać sobie również tą drugą, jako idealne miejsce na kolacje po drodze z Kutaisi do Tbilisi oraz w przypadku noclegu w pierwszej stolicy Gruzji.

3. Vino Underground

Jeden z najstarszych winebarów z naturalnym winem w Tbilisi. Mimo, że wnętrze delikatnie trąci myszką, mają świetną i obszerną kartę win na kieliszki i znakomite przystawki. Zakochaliśmy się w prostym chlebie z olejem i przyprawami, desce przepysznych serów i wyjątkowej sałatce z pomidorów, ogórków i nektarynek.

A także…

4. Dadi 

Najbardziej hot winna miejscówka w Tbilisi. Jedzenia tam nie próbowaliśmy, ale bursztynowe wina i petnaty możemy śmiało polecić. Warto zrobić rezerwację, ponieważ jednego wieczoru odbiliśmy się tam od drzwi.

5. Holy restaurant

Restauracja znajduje się w małym knajpianym zagłębiu Wine Factory n1. Nowoczesna kuchnia oparta na gruzińskich smakach. Przepyszny, delikatny i wilgotny stek z łososia i zaskakująco lekki bakłażan smażony w tempurze z orzechowym sosem. 
Martyna: Miejsce to wymaga specjalnego komentarza. Wine Foctory n1 to aktualnie najbardziej trendy miejscówka w Tbilisi. Wieczorem można wybrać się tam na drinka, a na przykład w ciągu dnia na wyśmienite śniadanie w Shushabandi oraz odkryć oryginalne gruzińskie smaki w Veriko . Jeśli interesują Was doznania kulinarne, życie nocne i chcecie być wśród tych wyjątkowych Gruzinów z Tbilisi, nieco snobistycznych, ale jakże pięknych to jest to miejsce dla Was!

6. Cone Culture 

Lodziarnia (2-3 miejsca w Tbilisi) z rzemieślniczymi lodami, zarówno o tradycyjnych smakach, jak i eksperymentalnych, jak np. wanilia z adżiką czy niebieski ser pleśniowy. W konsekwencji jest to miejsce dla łasuchów z dobrym smakiem.
Martyna: Dla wielbicieli lodów mam też gratkę, zarówno w Tbilisi, jak i w Kutaisi oraz Batumi mamy WSPANIAŁE lody marki Luca Polare. Są pyszne, a w Kutaisi znajdują się w samym centrum miasta, tuż obok uliczki z muralami, więc blisko wszystkiego.

7. Shavi coffee roasters

Hipsterska kawiarnia z kawą specialty. Bardzo przytulne miejsce pełne ludzi, jasne ciepłe wnętrze, dookoła worki z kawą… Naprawdę pyszne espresso i kawa przelewowa.

Leć Coś Zjeść x Martyna z Gruzji

Leć Coś Zjeść: pasjonaci podróżowania, gotowania, poznawania nowych smaków i lokalnej kuchni różnych zakątków świata, fani dobrych win i kawy specialty. Stale szukają nowych i ciekawych miejsc dzieląc się nimi na instagramie.

Postęp czytania

Formularz kontaktowy

Formularz wycieczek

Zapraszamy na niezapomniane wycieczki jednodniowa z Kutaisi oraz z Tbilisi.
Szczegółowy program poszczególnych propozycji wraz z ceną znajdziecie na naszej stronie www.martynazgruzji.pl/wyprawy.

Formularz wypraw

Zapraszamy na nasze wyjątkowe wyprawy do Gruzji! Pakujcie walizki, plecaki i jedźcie z nami wprost ku przygodzie na Kaukazie.

Zapisując się na wycieczkę akceptujesz program wyprawy w formie przedstawionej w ofercie na stronie,  w szczególności „cena obejmuje” i „cena nie obejmuje”. 

Po zapisaniu się na wyprawę, w ciągu 24 godzin przyślemy potwierdzenie uczestnictwa, wraz z umową i prośbą o wpłatę zadatku. 

Zadatek jest bezzwrotny, można za to przepisać go na inną wyprawę w sezonie 2024 lub na inny termin tej samej wyprawy (w ramach dostępności).